Honor je na vzestupu, ale Huawei stále může prorazit

HONOR Magic4
HONOR Magic4 / Zdroj fotografie: HONOR

Každý zná příběh společnosti Huawei. V letech 2019-2020 se americká vláda rozhodla zakázat Huawei a mnoha dalším čínským společnostem používat jakýkoli hardware nebo software pocházející z USA. To přimělo bývalého čínského technologického giganta k bolestivým rozhodnutím. Nejprve Huawei uvolnil svou dceřinou společnost Honor. Ta měla za úkol zvýšit prodej Huawei na online platformách.

Za druhé, Huawei urychlil vývoj vlastního operačního systému Harmony OS. Za třetí, ačkoli se společnost nestáhla z trhu chytrých telefonů, rozhodla se změnit zaměření na chytré domácí spotřebiče, automobilová vozidla a produkty s většími obrazovkami. Stručně řečeno, Huawei před rokem 2020 a Huawei po roce jsou dvě různé společnosti. Podařilo se ale Huawei úspěšně delegovat svůj byznys s chytrými telefony na Honor? No, přeformulujme otázku. Dokázal by Honor zvládnout úkoly stanovené Huawei a zcela nahradit Huawei?

Raketový 200% nárůst v Číně

Nedávno analytická společnost Canalys vydala zprávu. Podle ní v Číně v prvním čtvrtletí dodávky smartphonů prudce klesly o dvouciferné číslo. Celkem by společnosti mohly prodat 75,6 milionů kusů smartphonů, což je meziroční pokles o 18 % a čtvrtletní pokles o 13 %. To je nejhorší výsledek za posledních osm čtvrtletí.

Tyto výsledky jsou na stejné úrovni jako v roce 2020. Po zmírnění epidemické situace však čínský trh smartphonů dosáhl 27% růstu. V prvním čtvrtletí roku 2022 se epidemie vrátila, a zdá se tedy, že jde o Déjà vu.

Když mluvíme o 20% poklesu na čínském trhu chytrých telefonů, existuje důvod si myslet, že to postihne i všechny výrobce smartphonů v tomto regionu. Ale tady nejde o Honor. Dodávky ex-značky Huawei se meziročně zvýšily o více než 200 %. Navíc její podíl na trhu dosáhl 20 %. Honor a Apple jsou jediné značky, které rostou. Můžeme tedy konstatovat, že Honor si vede jako zkušenější Apple.

Samozřejmě, že trh uvolněný Huawei je pro výrobce mobilních telefonů stále poutavý. Mezeru ale mohl vyplnit pouze Honor. Jeho dodávky se mezikvartálně zvýšily o 6 %. Jinými slovy, Honor mohl dosáhnout takových výšin pouze díky tvrdé práci.

Na druhou stranu stále nemůžeme srovnávat Honor s vrcholem Huawei. Během let 2019 a 2020 by dodávky mobilních telefonů Huawei mohly v každém čtvrtletí dosáhnout úžasných 30 milionů nebo dokonce 40 milionů kusů. Huawei tak měl ve srovnání s jinými značkami mezeru 15 milionů nebo dokonce 25 milionů kusů. V tomto smyslu, ačkoli se Honor v prvním čtvrtletí roku 2022 umístil na druhém místě, OPPO, které bylo na třetí pozici, prodalo pouze o 200 000 kusů méně.

Půjde Honor na burzu?

Nedávno jsme slyšeli, že Honor zvažuje domácí kotaci v roce 2022 a hledá investory ve výši 45 miliard USD. Ačkoli Honor tyto fámy popřel, stále věříme, že se tak v blízké budoucnosti skutečně stane.

Dne 25. dubna 2022 v rozhovoru generální ředitel Honor Zhao Ming řekl, že poté, co se stal Honor nezávislým na Huawei, výkon a prodeje Honoru neustále stoupá.

„Diverzifikace akcionářů a kapitálu je smyslem podniku. Ten může přilákat více zdrojů, které pomohou podniku rozvíjet se.“ Hádáme, že je to jasný náznak, že Honor hodlá přistát na kapitálovém trhu.

Navíc v listopadu 2020 někteří zasvěcení uvedli, že po prodeji společností Huawei si Honor ponechá většinu svého manažerského týmu a více než 7 000 zaměstnanců a plánuje vstoupit na burzu do tří let.

V srpnu 2021 distributoři Honoru uvedli, že Honor oznámil hlavním distributorům, že mohou být v blízké budoucnosti kotováni a mohou nakupovat originální akcie s částkou úpisu v rozmezí od 5 milionů do 50 milionů juanů (750 000 – 7,5 milionu USD).

Na začátku dubna 2022 někteří zaměstnanci Honoru odhalili, že vedení vyžaduje, aby zaměstnanci případně kupovali akcie společnosti. Honor se po osamostatnění zcela zbaví negativního dopadu Huawei. Ale díky vícevrstvé akcionářské struktuře má Honor stále silné zázemí státních aktiv. To může Honoru přinést určitá politická rizika.

Neopakovat stejné chyby společnosti Huawei

Například v srpnu 2021 „skupina 14 republikánských zákonodárců ve Sněmovně reprezentantů Spojených států 6. srpna požádala ministerstvo obchodu USA, aby přidalo společnost Honor na vládní oficiální ekonomickou černou listinu“.

Pokud se Honoru podaří úspěšně zakotvit na kapitálovém trhu, zvýší se podíl soukromých akcií. V budoucnu tedy může stejně jako Xiaomi volně nakupovat evropské a americké polovodiče. Z tohoto pohledu má zápis na burzu velký význam jak pro snížení obchodních rizik Honoru, tak pro jeho další expanzi.

Se zařazením Honoru na seznam však existují vážné potíže. Finanční standard pro kotaci je, že společnost by měla dosahovat po sobě jdoucích zisků v posledních třech fiskálních letech. Akumulovaný čistý zisk by navíc měl přesáhnout 30 milionů juanů (4,5 milionu dolarů). Vzhledem k tomu, že Honor je nezávislý teprve asi rok a půl, samozřejmě nesplňuje požadavky.

Honor ještě není Huawei. Společnost ale neustále roste. Pokud nezopakuje chyby, kterých se Huawei dopustil, existuje důvod si myslet, že Honor bude konkurovat nejlepším značkám na globálním trhu. Ale potom nastane otázka. Dovolí USA vznik nového Huawei?

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: gizchina.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Štítky:, ,

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *