Druhá studená válka? NASA chce vybudovat jadernou základnu na Měsíci dříve než Rusko a Čína

NASA
Autor: Wiki Images / Zdroj: Pixabay

Podle posledních zveřejněných zpráv agentury NASA a amerického ministerstva energetiky (DOE) víme, že společně rozvíjejí vesmírnou jadernou technologii. Plánují tři návrhy koncepce projektu The Fission Surface Power Project. Tento vývoj začal možná proto, že například Rusko a Čína již podobné koncepty mají.

V rámci projektu se plánuje vybudovat na Měsíci jaderný štěpný energetický systém o výkonu 40 kilowattů. Podle NASA by tento energetický systém dokázal po dobu 10 let napájet 30 domácností, což odpovídá malé jaderné elektrárně. Návrhy projektů předložily americké letecké společnosti Lockheed Martin Space Systems a elektrotechnické společnosti Westinghouse a IX. Druhá jmenovaná je společným podnikem společnosti Intuitive Machines, která se zabývá systémy autonomního řízení, a společnosti X-Energy, která navrhuje jaderné reaktory. Každá z těchto společností obdrží dvanáctiměsíční kontrakt v hodnotě 5 milionů dolarů.

Vydejte se na Měsíc, abyste na konci tohoto století postavili „jadernou elektrárnu“.

NASA a ministerstvo energetiky chtějí zkoumat jaderné technologie ve vesmíru. Na Měsíci ani mimo něj přece není k dispozici elektřina a jiné metody nejsou schůdné. Až se astronauti dostanou na Měsíc a poté na Mars, budou potřebovat spolehlivý a přenosný energetický systém. Tento energetický systém by měl být také schopen fungovat na různých místech a v různých podmínkách prostředí a počasí. Systémy výroby energie pomocí jaderného štěpení tato kritéria splňují.


Bude Vás také zajímat:


NASA a DOE doufají, že do konce století vyzkouší na Měsíci systém na bázi jaderného štěpení o výkonu 40 kW. Tento energetický systém připraví půdu pro dlouhodobé lidské mise na Měsíc a Mars.

„Projekt jaderné štěpné energie na povrchu cizí planety je prvním praktickým krokem k vybudování jaderné elektrárny na Měsíci pro Spojené státy,“ uvedl v prohlášení John Wagner, ředitel Idaho National Laboratory amerického ministerstva energetiky.“

Připomeňme, že NASA již testovala jiný projekt vesmírné jaderné elektrárny. Projekt KiloPower byl zahájen v roce 2015 jako nová generace vesmírných jaderných reaktorů. V květnu 2018 byl však projekt ukončen. V loňském roce DOE a NASA spolupracovaly na žádosti o připomínky, v níž žádaly americké společnosti, aby poskytly koncepty návrhů povrchových energetických systémů založených na jaderném štěpení.

Další studená válka mezi USA, Ruskem a Čínou?

Cílem je jednoznačně vybudování pevných energetických stanic mezi Měsícem a ostatními planetami. Zatím vše zní jako velký nesmysl, ale nelze říci, že by to bylo nemožné. Stojí za zmínku, že Čína, Rusko a další kosmické velmoci také začaly zkoumat využití jaderné energie ve vesmíru. Jsme zvědaví, zda to bude začátek dalších technologických závodů.

Kosmický výzkum bude v příštích několika letech opět středem diskusí. Studená válka mezi Ruskem a Spojenými státy před několika lety urychlila kosmický výzkum. Nyní žijeme v éře napětí mezi těmito třemi zeměmi. Povede to k druhé studené válce? To ukáže až čas. Můžeme být svědky vývoje nové technologie, která nám umožní rychlejší kolonizaci cizích planet.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: IThome.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Štítky:, , , ,

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *