RECENZE: Přichází Huawei nova 10 Pro, může být králem ve své kategorii?

Huawei nova 10 Pro
Autor: Lukáš Drahozal / Zdroj: Svět Huawei

Pokud jste fanouškem společnosti Huawei, tak Vám jméno série nova není cizí. Nebojíme se říci, že tato série smartphonů má u zákazníků silně zakořeněné místo. Například model nova 3 byl legendární, a dodnes ho používá řada z Vás. Dále to pokračovalo přes model nova 5T až po model nova 9. Čas nám neúprosně letí, a proto nyní s radostí představujeme model Huawei nova 10 Pro.

Tento smartphone nám do redakce dorazil před pár dny, a nyní Vám představíme naší podrobnou recenzi. Huawei se pokusil do tohoto smartphonu nastrkat skutečně vše, co má momentálně k dispozici. Bohužel i na tomto modelu se podepisují americké sankce. Nyní se v rychlosti mrkneme na specifikace, a pak se vrhneme na samotnou recenzi.


Huawei nova 10 Pro:

Rozměry:

  • 164,24 x 74,45 x 7,88 mm, hmotnost 191g

Displej:

  • 6,78 palců, OLED, obnovovací frekvence až 120 Hz, vzorkovací frekvence dotyku 300 Hz,  rozlišení FHD+ 1200 × 2652 pixelů

Procesor:

  • Qualcomm Snapdragon™ 778G 4G

Operační systém:

  • EMUI 12, které je postaveno na Androidu 12

Paměť:

  • 8GB RAM + 256GB interního úložiště

Fotoaparát:

Zadní kamera:

  • 50 MP Ultra Vision fotografie (clona f/1,8)
  • 8 MP ultra širokoúhlý fotoaparát Macro (clona f/2,2)
  • 2 MP hloubkový portrétní fotoaparát (clona f/2,4)

Přední kamera:

  • 60 MP ultra širokoúhlý fotoaparát s automatickým ostřením (clona f/2,4) + 8 MP portrétní fotoaparát s přiblížením (clona f/2,2)

Baterie:

  • Kapacita baterie 4500 mAh s podporou HUAWEI SuperCharge 100 W

Barevné varianty:

  • Starry Silver, Starry Black

Obsah Balení: Ostatní blednou závistí

V balení dostaneme skutečně vše, co k provozování smartphonu potřebujeme. Kromě telefonu v balení také máme nově představenou 100W nabíječku. Je pravdou, že takto výkonné nabíjení nemá ani nově odhalená série Mate 50 Pro. Spolu s ní napájecí kabel s koncovkou USB-A a na druhé straně USB-C. Součástí balení je i důležitá jehla na uvolnění šuplíčku pro SIM kartu. A poslední nedílnou součástí balení je lehký průhledný obal.

Huawei nova 10 Pro
Autor: Lukáš Drahozal / Zdroj: Svět Huawei

Vzhled a zpracování: Tomuhle se nedá odolat

Nový Huawei nova 10 Pro nám do redakce dorazil v barvě Starry Silver, která je se zlatými prvky skutečně okouzlující. Už na první pohled je jasné, že se Huawei drží své zaběhlé designové linie, a pomalinku navazuje na sérii nova 9. Jako hlavní designový prvek, který vítám s otevřenou náručí, je opět pilulka v displeji. Najdeme v ní dva snímače, přičemž jeden je selfie fotoaparát a druhý slouží k identifikaci uživatele při odemykání telefonu.

Samotný design je skutečně jasným rukopisem značky Huawei. Najdeme zde velký displej, který má přesahy po obou stranách. Někteří uživatelé na tuto vychytávku nadávají, ale já si na ní zvykl, a nedám na ní dopustit. Jak to máte Vy? Napište nám to dolů do komentářů.

Záda telefonu nemají tentokrát hladkou úpravu. Jsou příjemně „hrubá“, a díky tomu nehrozí, že Vám smartphone vyklouzne z ruky. Věříme tomu, že Vás při pohledu na zařízení zaujme tato barevná varianta. Stříbrná záda mají jemné perleťové odlesky, a to celé podtrhují zlaté doplňky kolem objektivu a zlatý nápis nova ve spodní části zad. Ano, skutečně zde najdeme zlaté doplňky, konkrétně se jedná o celé masivní ohraničení kolem fotoaparátu. Tento prvek se velmi povedl, a je to ta první věc, která Vás upoutá při pohledu na telefon.

Rámečky telefonu jsou ve stříbrné barvě, která skvělé zapadá do samotného designového konceptu. Na horní části najdeme otvor pro mikrofon a reproduktor. Jak bývá u Huawei zvykem, tak levá strana je zcela čistá a vpravo najdeme zapínací tlačítko spolu s kolébkou hlasitosti. U tohoto modelu v zapínacím tlačítku není ukryta čtečka prstů, ta se tentokrát umístila přímo do displeje. Na spodní částí zařízení najdeme slot na sim kartu, nabíjecí konektor, mikrofon a druhý reproduktor.

Huawei nova 10 Pro
Autor: Lukáš Drahozal / Zdroj: Svět Huawei

Displej: OLED panel ze kterého Vám bude přecházet zrak

Jsem rád, že Huawei do tohoto modelu, konkrétně kousku ze střední vyšší třídy, umístil tento špičkový OLED panel. Tyto displeje normálně nacházíme u vlajkových modelů, tímto nám společnost udělala v redakci radost. Jak je u OLED panelu zvykem, tak i tento má skvělé pozorovací úhly, skvělou čitelnost na slunci a také ideální podání barev. Huawei se umí svým zákazníkům trefit do vkusu, takže barvy nejsou ani moc studené, ale zase ani moc přepálené. Samozřejmě si je v nastavení můžete ještě dále upravit a nakonfigurovat podle sebe.

Autor: Lukáš Drahozal / Zdroj: Svět Huawei

Jak jsem psal už výše, tak displej, který Huawei u toho modelu použil spoléhá na OLED technologii a na 120Hz obnovovací frekvenci. Nebudeme lhát, kvalitní OLED panel a takto vysoká obnovovací frekvence je neuvěřitelnou pastvou pro naše oči, která se nevidí každý den. Velikost displeje může být pro někoho limitující, já sám nemám zrovna drobné ruce, ale ovládat telefon jednou rukou je skoro téměř nemožné.

Panel o velikosti 6,78 palce Vám nabídne rozlišení FHD+ a 1200 × 2652 pixelů. Vzorkovací frekvence dotyku je 300 Hz. Například při hraní her je tato kombinace naprosto vynikající, každý dotek je ihned zaznamenán, a okamžitě přenesen do hry. Jako bonus se můžete těšit z toho, že Vám displej nabídne 1,07 miliardy barev.

Zvuk: Skutečně lahodí Vašim uším

U této série jsme svědky toho, jak se Huawei rozhodl pro značný pokrok v nové sérii. Pokud máte zkušenosti se smartphony Huawei, tak víte, že audio nebylo nikdy nikdy silnou stránkou těchto zařízení. Kvalitní stereo mají pouze vlajkové lodě, které se pohybují s cenou přes dvacet tisíc korun. Velký pokrok ohledně zvukové projevu přinesl až model Huawei Mate 40 Pro, tam to bylo skutečně famózní. Například u P30 Pro mě ten jeden mono reproduktor vytáčel do běla. To samé se později dělo i u modelu P40 Pro, který také žádnou inovaci v tomto směru nepřinesl. Až současné generace jako například série P50 nám ukazuje, že Huawei to skutečně umí.

Stejně jako u předchozích modelů jako P50 Pro a Mate 40 Pro, tak i tady najdeme velmi kvalitně řešené stereo reproduktory. Většina konkurenčních značek má jeden hlavní reproduktor na spodní straně smartphonu a druhý stereo vyřeší tím, že zvuk jde z reproduktoru určeného pro telefonní hovory. Není to moc kvalitní, ale svůj účel to splní. Huawei to u tohoto modelu vyřešil stejně, jako u dražších vlastních vlajkových lodí. Místo toho, aby pouštěl zvuk z telefonního reproduktoru, tak přidal do horní části telefonu druhý plnohodnotný reproduktor, který nabídne velmi čistý zvuk bez výrazného zkreslení.  

Osobně jsem moc rád, že to Huawei pochopil, a konečně začíná stereo zvuk přidávat i do střední třídy. Jsme si v redakci jisti, že jakmile ten zvuk uslyšíte, tak budete velmi spokojeni. Zvuk je skutečně čistý a vyvážený, po basové stránce budete cítit jemné nedostatky, ale to je u mnohých telefonů zcela běžné. Basová složka je nedostatek, který pokud nejste vyloženě audiofil, tak řešit nebudete.

Baterie: Partner na celý den

Další přední vlastností telefonu Huawei Nova 10 Pro je rychlost nabíjení. V balení je přibalena 100W nabíječka, která tento telefon nabije z 0 % na 100 % za 20 minut. Pro cílový trh dává taková rychlost nabíjení smysl, protože je zaměřen primárně na mladé lidi, kteří jsou stále na cestách, a proto mohou potřebovat nabíjet své telefony v krátkých intervalech.

Navíc vlastní software EMUI společnosti Huawei je na tom s výdrží baterie docela dobře a čipová sada také. Baterie tohoto telefonu byla během několika týdnů, kdy jsem ho používal jako svůj každodenní smartphone, slušná a dokázala mi vystačit na celý den.

Zdroj fotografie: Huawei

Jak píšu u každé své recenze, tak telefon si za můj pracovní den docela užil. Každý den několik desítek minut hovorů, nebojím se říct, že stovky SMS a zpráv přes různé aplikace Messenger, WhatsApp. Dále několik hodin na sociálních sítích jako Facebook a Instagram, a do toho časté focení. Díky těmto zkušenostem můžu v klidu říci, že nebudete mít problém s telefonem vydržet na jedno nabití přibližně den a půl. Většinou jsem večer ulehal s tím, že jsem měl kapacitu baterie kolem 35 %. Na druhou stranu díky rychlému nabíjení tento problém řešit nemusíte.

Ráno vstanete, dáte telefon na nabíječku, a během vašich ranních rituálů se Vám smartphone dobije na 100 %. Všechno je to otázka několika minut.


Nenechte si ujít:


Výkon: Jeho dostatek, ale vášnivé hráče nepotěší

Huawei Nova 10 Pro je vybaven 4G verzí procesoru Snapdragon 778G. I když se nejedná o nejnovější procesor, tak stále nabídne hromadu výkonu. Při běžném používání nezaznamenáte vůbec žádné problémy a zvládne prakticky vše, co po něm budete chtít. Popravdě jsem se nesetkal se situací, kdy by telefon zaváhal, případně se zadrhával z důvodu nedostatku výkonu.

Jak už to ale u této čipové sady bývá, tak není osazena obzvlášť výkonným grafickým procesorem. Hry si na tomto telefonu jistě zahrajete, ale je nutné si uvědomit, že grafický čip Adreno 642L zaostává za velkou částí konkurence. Pokud chcete telefon primárně na hraní her, tak se tomuto telefonu vyhněte, a koukněte se například na model P50 Pro. Aby bylo jasno, tak například hry jako PUBG a Call of Duty si zahrajete, ale budete muset trochu ubrat na svých grafických požadavcích.

Přesto nebudete mít s používáním telefonu v běžných případech problém. Prohlížení internetu, psaní zpráv přátelům, fotografování, to vše bude fungovat bez problémů. Jedná se o skvělý čipset pro lidi, kteří svůj telefon používají na běžné aktivity.

Fotoaparát: Huawei, víc říkat nemusíme

I když se společnost Huawei plácá v malérech z důvodu sankcí ze strany USA. Tak fotoaparáty dělá pořád stále skvělé. Je evidentní, že tato čínská společnost neztratila svůj cit pro fotoaparáty umístěné v jejich telefonech. Nutno říci, že Huawei Nova 10 Pro má ve výbavě velmi slušný systém fotoaparátů. Jednu z nejvýkonnějších kamerových výbav zde však má přední kamerový systém, který je vybaven ultra širokoúhlým fotoaparátem s rozlišením 60 Mpx. Jedná se o poměrně kvalitní snímač, který vypadá dobře, a myslíme si, že pro cílový trh, na který je toto zařízení zaměřeno, dává smysl.

Zdroj fotografie: Huawei

Další funkcí, která je také docela fajn, je dvojnásobný optický zoom předního fotoaparátu. Už jste někdy viděli video na sociálních sítích, na kterém je vidět, jak uživatel přibližuje něco za sebou? Přesně k tomu tohle slouží. Není to zrovna vychytávka pro nás v redakci, ale dává to naprostý smysl, když je tato funkce součástí telefonu zaměřeného na mladší lidi. Kvalita také není vůbec špatná a ultra širokoúhlý záběr je skvělý pro umístění mnoha lidí na jednu fotografii.


Zdroj: Huawei

Zdroj fotografie: Huawei

Jako poslední se zaměříme na fotoaparáty, které jsou umístěné na zadní straně. Už při prvním focení jsem byl mile překvapen, že si dobře poradí zejména při slabém okolním osvětlení, a při noční procházce jsem pořídil několik působivých snímků.



Jak už jsem říkal několikrát dříve v předchozích testech, tak se mi zdá, že všechny modely Huawei / Honor mají „vlastní“ podání barev. Když jsem vyfotil stejný snímek například na iPhone, Samsung nebo Xiaomi, tak Huawei měl takové „bledější“ barvy oproti konkurenčním přístrojům. Bylo takovým nepsaným pravidlem, že u konkurence jste mnohdy našli větší saturaci barev. Ale to tady už také neplatí, Huawei zapracoval na zpracování fotek, a snímky jsou skutečně na barvy velmi bohaté.



Software: Achillova pata celého smartphonu

Tady začíná asi první kámen úrazu, který odradí značnou část budoucích zákazníků. V telefonu Huawei Nova 10 Pro je předinstalována nadstavba EMUI 12 založená na systému Android 12. Jak již víte, nejsou k dispozici služby Google Play, takže pro získání aplikací budete muset využít vlastní AppGallery společnosti Huawei. Postupem času se to ale určitě zlepší. V obchodě najdete aplikace specifické pro jednotlivé regiony s tím, že každým dnem přibývají další a další. Některé české a slovenské banky v něm stále nejsou dostupné, ale rozhodně je to lepší situace, než tomu bylo dříve.

Bohužel je však pro většinu lidí stále těžké tyto telefony používat. A to i přes veškerou snahu a pokrok, který na nich vidíme. V současnosti ještě není ta doba, aby telefon Huawei mohl používat prostě každý. Existují levnější modely smartphonů, které zvládnou mnoho z toho, co umí Huawei, ale navíc jsou se službami Google Play, které umožňují snadno přejít na nový smartphone a získat všechny své oblíbené aplikace. I když tu máme aplikaci Curve, která pomáhá překlenout některé mezery, tak i tohle je málo, a pouhé placení pomocí smartphonu prostě nestačí.



Problém je, že přechod na telefon Huawei znamená přechod na zcela nový ekosystém. Stejně jako může uživatel přejít z Androidu na iPhone, mohl by pro účely argumentace přejít z „Androidu“ (jak ho známe) na EMUI od Huawei. To všechno je Android, ale skok na EMUI je mnohem větší skok, který vyžaduje seznámení se zcela novým ekosystémem s vlastními zvláštnostmi. Při přechodu na iPhone také nebudete mít přístup ke všem svým aplikacím, ale v App Store je spousta dobrých alternativ.

To by však fungovalo, kdyby každá zásadní aplikace byla v AppGallery. Kdyby byla například moje bankovní aplikace přímo v AppGallery, pak by to bylo také zajímavější. Takhle ji musíte hledat všude možně, a skutečně nechcete stahovat svoji bankovní aplikaci od třetí strany. Nutno říci, že někdy je vyhledávání v AppGallery/Petal Search skutečně nepřehledné, a musel jsem jít přímo do prohlížeče a hledat aplikaci tam.

Chápu, o co Huawei usiluje, je to vytvoření úplně jiného ekosystému. Není to Android (no, respektive je, ale není to běžný ekosystém) a není to samozřejmě ani Apple. Huawei chce být třetím hráčem. Dostává se k tomu, ale dokud nebudou vyladěny zádrhele, je zatím pro většinu lidí těžké ospravedlnit přechod. Myslím si však, že třetí hráč v této oblasti je dobrá konkurence, a jak se říká, Řím nebyl postaven za den. Možná to ještě není dobré, ale kdo ví, jaká může být budoucnost AppGallery.


Nenechte si ujít naší recenzi:


Aplikace: Stojí za přemýšlení

Stále narážíme na názor, že nové smartphony bez Google služeb nemají základní aplikace jako Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Twitter, Netflix, atd. Tyto aplikace tam samozřejmě jsou a fungují naprosto stejně, jako když máte Huawei se službami Google. Jediný rozdíl je ten, že ty aplikace stáhnete z AppGallery

Pokud jde o Google aplikace, tak na to existuje jedna zajímavá vychytávka. Jmenuje se GSpace a je volně dostupná v obchodě AppGallery. Díky ní si můžete užívat Google služeb, jako na každém jiném telefonu. Tato aplikace vytvoří v každém zařízení virtuální prostor, ve kterém všem Google aplikacím, a dokonce i aplikaci Obchod Play tvrdí, že používaným zařízením je například starší telefon z dílny Huawei. Například pokud tuto funkci spustím na svém Huawei Mate 40 Pro, tak se telefon pro Google služby tváří jako P30 Pro.

Nemusíte mít strach, aplikace je zcela zdarma a bez reklam. V aplikaci najdete klasický Gmail, Fotky, Google vyhledávač či YouTube. Prostřednictvím aplikace Gspace se můžete dostatpřímo do Obchodu Play. Díky této aplikaci si můžete například stáhnout aplikaci Zásilkovna. Ta vzhledem k nedostupným Google službám dělá na některých smartphonech Huawei potíže, nyní už se tohoto problému bát nemusíte.

Pokud vám můžu doporučit jednu věc, tak to je, abyste zašli do vašeho nejbližšího prodejního místa, kde si nové modely bez Google služeb budete moci prohlédnout a případně i vyzkoušet. A věřím tomu, že Vám tam proškolený pracovník určitě rád ukáže, jak to s tím Googlem skutečně je. 

Závěr: Ano nebo ne?

Huawei Nova 10 Pro trpí stejnými problémy jako všechna předchozí zařízení Huawei za poslední tři roky, a to je, že je těžké to doporučit téměř každému. Začátkem roku jsem recenzoval Huawei P50 Pro a naprosto jsem si ho zamiloval a opravdu jsem pochopil, že společnost dělá všechno proto, aby se s aplikací AppGallery vyrovnala Google Play a AppStoru. Přes tohle všechno může být v současné době pro někoho extrémně těžké, přejít na tento nejnovější smartphone.

Autor: Lukáš Drahozal / Zdroj: Svět Huawei

Fotoaparáty jsou výborné, výdrž baterie taky. Displej je naprosto ohromující, a zvuk patří k těm lepším na mobilním trhu. Ale stále tu je ta cena 17 999 Kč, která nás nutí přemýšlet nad tím, zda opravdu odpovídá tomu, co je nabízeno. Po stránce hardwarové výbavy si můžeme společně říci, že cenu obhájí, ale ohledně Google služeb je to pro řadu zákazníků nemyslitelné.

Říkáme, že Huawei nova 10 Pro je dobrým znamením, protože je vidět, že Huawei opravdu naslouchá svým zákazníkům, a věci se pomalu hýbou správným směrem. AppGallery se zlepšuje každým dnem, a díky lokalizovaným přístupům k jednotlivým aplikačním službám je vývoj stále lepší. Velmi nás mrzí fakt, že tu máme smartphone, který je krásný, výkonný, skvělé fotí, ale vzhledem k americkým sankcím, se stal pro většinu uživatelů nepoužitelným.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: Svět Huawei, gsmarena.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *