Tesla investuje rekordní sumu. Může si tohle ještě vůbec dovolit?

Tesla
Tesla Semi Electric Truck / Zdroj fotografie: Tesla

Giga Nevada známá také jako Gigafactory 1 je továrna na výrobu elektromobilů a lithium-iontových baterií vlastněná a provozovaná společností Tesla. Masově vyrábí baterie a produkty pro ukládání energie, jako je Tesla Powerwall. Továrna dodává elektrické baterie pro všechna vozidla od Tesly kromě těch, která pocházejí z Giga Shanghai.

Tesla postavila továrnu Giga Nevada v roce 2014 za 3,5 miliardy dolarů. Nyní však Elon Musk plánuje investovat dalších 3,6 miliardy dolarů do výstavby dvou nových mega továren v areálu. Jedna z továren bude sloužit k hromadné výrobě nových vozů Semi Electric Truck, zatímco druhá bude sloužit k výrobě bateriových článků pro zásobování více než 1,5 miliardy lehkých užitkových vozidel ročně.


Nenechte si ujít:


V Nevadském komplexu pracuje již 7000 zaměstnanců, nicméně, Tesla plánuje skrze výstavbu zaměstnat dalších 3000 lidí, aby byla schopna utáhnout provoz. Prototyp konceptu Tesla Semi Electric Truck byl uveden už v roce 2017 a skutečná výroba začala v roce 2018. V prosinci 2022, pět let po jeho oznámení, společnost uskutečnila první dodávku flotil Semi společnosti Pepsi. Tesla dlouhou dodávací lhůtu ospravedlňuje nedostatkem kapacit pro výrobu baterií.

Tesla Semi je futuristický, plně elektrický nákladní vůz, který uveze 3,6 tuny kilogramů včetně nákladu. 18kolový nákladní vůz má dojezd až 840 km a dokáže zrychlit 0 na téměř 100 km/h za pouhých 20 sekund. Vůz spotřebuje méně než 2 kWh energie na míli a lze jej nabít až na 70 % za 30 minut.Vůz je také vybaven vylepšeným systémem autopilota, poloautonomními funkcemi a ovládacími prvky pro lepší bezpečnost.

Mnoho společností včetně Walmartu, UPC a Brewer Anheuser-Busch si již své Semi rezervovalo. Kromě toho, že jde o ekologické vozidlo, tak se odhaduje, že Semi je schopno ušetřit až 200 000 USD za 3 roky na úspoře paliva a může se také brát pro daňové úlevy ve výši až 40 000 USD poskytované ekologickým užitkovým vozidlům podle zákonu.

Autor: Adam Vilkus

Zdroj: gizmochina.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *