Rusko zadržuje 36 britských satelitů, které mají šířit internet

Rusko
Autor: WikiImages / Zdroj: Pixabay

Začátkem letošního roku Rusko odmítlo vypustit a na dobu neurčitou zabavilo 36 satelitů pro britský satelitní startup OneWeb. To mělo za následek snížení hodnoty jeho aktiv o 230 milionů dolarů. Společnost OneWeb měla v březnu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu vynést na oběžnou dráhu 36 satelitů. Po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu však Rusko dalo společnosti OneWeb ultimátum. Podle transkontinentální země družice nevypustí, dokud se OneWeb neujistí, že jeho družice nebudou použity k vojenským účelům. Rusko dále žádá britskou vládu, aby prodala svůj podíl ve společnosti.

Pokud se budeme řídit americkými standardy, pak Rusko chrání svou „národní bezpečnost“. Připomeňme si, že v každé společnosti, v níž má podíl čínská vláda, se tato společnost ocitá na černé listině USA jako společnost, která může ohrozit její „národní bezpečnost“. Ve skutečnosti se na černé listiny dostávají i společnosti, u nichž americká vláda předpokládá, že mají spojení s čínskou vládou. Nyní vidíme, že USA vytvořily nový precedens, který budou následovat i ostatní země. Rusko tvrdí, že by společnost OneWeb měla přerušit veškeré vazby s britskou vládou, nebo přijde o své satelity.

Společnost OneWeb čelí obrovské ztrátě 230 milionů dolarů

Společnost OneWeb si samozřejmě nemůže dovolit žádost přijmout. Bez podpory britské vlády bude společnost tak jako tak uzemněna. Představenstvo společnosti rozhodlo o zrušení plánu startu a evakuovalo zaměstnance z Bajkonuru. Ruská vláda následně zabavila 36 satelitů. Rusko mezitím zařadilo generálního ředitele společnosti OneWeb Neila Mastersona na sankční seznam.

Ve své poslední zprávě společnost OneWeb uvedla, že za 12 měsíců končících 31. března vykázala celkovou ztrátu 390 milionů dolarů při příjmech 9,6 milionu dolarů. Společnost OneWeb rovněž tvrdí, že neúspěšné vypuštění družice a její zabavení vedlo ke snížení hodnoty aktiv o 230 milionů dolarů.

Společnost OneWeb plánuje zavést vesmírný internet sestávající ze 650 satelitů, které budou poskytovat služby širokopásmového připojení. V červenci oznámila francouzská satelitní společnost Eutelsat převzetí společnosti a britská vláda bude mít ve sloučené společnosti, která bude kótována v Paříži, stále podíl. Současně bude mít částečný podíl ve společnosti i francouzská vláda. Navzdory ruským sankcím vůči vedení společnosti OneWeb Eutelsat, který provozuje televizní satelity, trvá na tom, že bude i nadále sloužit ruským zákazníkům. Přibližně 6,3 % obratu společnosti (76 milionů eur) pochází z Ruska.


Nenechte si ujít:


Britská vláda zachránila společnost OneWeb

Společnost OneWeb se v roce 2020 dostala do úpadku a byla zachráněna společnou injekcí britské vlády a indické společnosti Bharti ve výši 1 miliardy dolarů. Společnost získala před bankrotem celkem 3,4 miliardy dolarů na vybudování vesmírného internetu. Od doby, kdy se společnost dostala z bankrotu, získala na své satelitní projekty 2,7 miliardy dolarů.

Společnost OneWeb ve zprávě uvedla, že dosud získala 300 milionů dolarů v „závazných objednávkách“ na své satelitní služby, včetně 170 milionů dolarů v „záloze“ od Saúdské Arábie na zajištění připojení k jejímu dosud nevybudovanému megapolisu Neom. Společnost zrušila start v Rusku a v důsledku toho byla nucena odložit plán rozmístění družic. Společnost OneWeb doufala, že komerční služby zahájí do konce roku 2022, ale nyní je možné, že program vypouštění družic obnoví až v prosinci. Společnost podepsala smlouvu o vypuštění se společností SpaceX Elona Muska, a to navzdory tomu, že ta realizuje konkurenční projekt družic Starlink.

OneWeb je pravděpodobně špionážní společností britské vlády, a proto dostává zákaz od Ruska. Pokud musí pokračovat ve své činnosti, pak nebude mít s Ruskem žádný obchod ani spojení.


Nenechte si ujít:


Rusko bude spolupracovat s Čínou na výzkumu Měsíce a hlubokého vesmíru

Od začátku konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou se ve světě objevují různé názory. Spojené státy, Velká Británie a velká část Evropy stojí pevně a otevřeně za Ukrajinou. Čína, Írán a několik dalších zemí však sotva podpoří cokoli, co podporují USA. V současné době je Čína ve vážném spojení s Ruskem, a to se USA nelíbí. Bohužel, na rozdíl od jiných zemí, které silově podporuje, s tímto spojením už nemůže nic dělat. Podle ruské satelitní tiskové agentury Jurij Borisov, generální ředitel Roskosmosu, uvedl, že Rusko hledá způsoby spolupráce s Čínou při výzkumu Měsíce a hlubokého vesmíru.

Borisov upozornil, že z hlediska financování a potřebných kapacit je velmi obtížné takové projekty realizovat samostatně. V současné době je ruský program průzkumu Měsíce „nedokonalý z finančního i vědeckého hlediska“.

V květnu letošního roku generální ředitel Roskosmosu Rogozin prozradil, že start sondy „Luna 25“ je plánován na konec září. Hlavním úkolem tohoto startu je procvičit základní techniky měkkého přistání v cirkumpolární oblasti a provést kontaktní výzkum konkrétní oblasti jižního pólu Měsíce. Mise sondy „Luna 25“ je první ruskou misí po 46 letech. Dne 9. srpna 1976 vyslal Sovětský svaz na Měsíc poslední zařízení vyrobené člověkem, sondu Luna-24, která měla za úkol studovat Měsíc a odebrat a vrátit na Zemi vzorky měsíční půdy.

O studium Měsíce se pokoušejí také Spojené státy

Připomeňme, že na pokraji podobného studia Měsíce jsou také Spojené státy, a to se sondou „Artemis 1“. Pro vědce je obnovené zaměření NASA na Měsíc předzvěstí záplavy nových dat v příštích letech. Vědci také zjistili, že Měsíc není tak suchý, jak se domnívali. Na dně trvale tmavých kráterů na pólech Měsíce se nachází vzácný zdroj zmrzlé vody. Mohla by poskytovat pitnou vodu pro budoucí astronauty, kteří Měsíc navštíví. Kromě toho by mohlo být možné vodu rozložit na vodík a kyslík.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: ITHome.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Štítky:, ,
Jeden komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *