Může nově zvolená Liz Trussová ovlivnit technologický rozvoj Číny?

Trussová
Autor fotografie: PublicDomainPictures / Zdroj fotografie: Pixabay

Spojené království má jednu nejvlivnějších vlád v globální politice. Je tedy důležité pro ostatní země, jak ji vnímá a pro Čínu to nevypadá vůbec dobře. Jak už jistě víte, tak Británie má nového politika. Boris Johnson rezignoval a královna jmenovala jako novou premiérku Liz Trussovou, která je silným kritikem Číny a její politiky. Nicméně to není překvapením, jelikož ve skutečnosti jenom hrstka britských politiků nekritizuje Čínu za její politiku. Pro Čínu je tohle každopádně změna k horšímu, protože Boris Johnson ani zdaleka nenapáchal takové škody, jaké jeho kolegové požadovali.

Za posledních deset let se vztahy mezi Británii a Čínou krajně zhoršily. Údajně je na vině především masivní technologický rozvoj Číny, který je problémem pro mnoho regionů. Samotná Británie se k celé situaci staví tak, že investice z Číny by mohly být vážným bezpečnostním rizikem.

Trussová považuje Čínu za hrozbu pro obchod a diplomacii po druhé světové válce. Nemáme žádné pochyby o tom, že se bude stavět na stranu Spojených států a omezovat Čínu v čemkoli jen bude moct. V jednom ze svých důležitých projevů uvedla, že všechny země světa musí hrát podle nějakých pravidel, Číny nevyjímaje. Rovněž prohlásila, že je přesvědčena o tom, že Čína buduje armádu, která bude schopná promítat svůj vliv hluboko do oblastí evropského strategického zájmu.


Nenechte si ujít:


Čína je bezpochyby jednou ze světových supervelmocí. Trussová se však domnívá, že pokud Čína nebude respektovat pravidla, tak světovou velmocí nikdy nebude. Podle ní by se měla začít chovat více jako západní země především v podpoře Ukrajiny, tak jako to dělá celý Západ.

Řeči Trussové se Číně přestaly líbit především ve chvíli, kdy vyzvala své západní spojence, aby bránili nezávislost Tchaj-wanu, který Peking považuje za vlastní. Čínské noviny Global Times uvedly, že Trussová by měla odhodit svou imperialistickou mentalitu. Také ji nazvaly radikální populistkou.

Podle několika spekulací má Liz Trussová v plánu zasáhnout Čínu a její společnosti v několika oblastech tak, aby to pořádně cítila. Každopádně pořád nesmíme zapomínat na to, že Čína má poměrně velké slovo, a tak pokud Trussová něco podnikne, určitě to nezůstane bez odezvy čínské strany.

Autor: Adam Vilkus

Zdroj: gizchina.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *