iOS míří k nebesům a Android klesá do propasti. Boj o zákazníky pokračuje

Android
Autor fotografie: Pexels / Zdroj fotografie: Pixabay

Android je z mnoha důvodů dominantním mobilním operačním systémem, ale tím nejzřetelnějším je počet zařízení, na kterých je nainstalován. Zatímco iOS je omezen na zařízení Apple, Android v podstatě běží ve všech ostatních telefonech světa. I když je to vzácné, stále máme alternativní OS, jako je Sailfish, ale podíl takových OS na trhu je minimální. Nicméně, navzdory dominanci se zdá, že Android zažívá zpomalení růstu ke konci roku 2022. Mezitím, co iOS zažívá boom.

Podle webu Statista se podíl na trhu iOS v posledním čtvrtletí roku 2022 zvyšuje. Velká část z toho je způsobena úspěšným uvedením iPhone 14 Pro Max, který je dominantním zařízením v nejnovější řadě od amerického giganta. Myšlenka Applu na uvedení základních modelů s různými vychytávkami skončila fiaskem. Pro zákazníky jsou méně zajímavé a zároveň situaci zhoršují omezení v dodavatelském řetězci kvůli Covidu-19 v Číně. Každopádně, i přes částečný neúspěch Applu, Android ztrácí půdu pod nohama a to navzdory stabilitě trhu se smartphony.

Žebříček mezi Androidem a iOS / Zdroj fotografie: Statista

Jak je v grafu vidět, tak iOS je stále na míle daleko od toho, aby ohrozil dominanci Androidu. Faktem zůstává, že pravděpodobně iOS Android nikdy nedožene, dokud bude stále omezeno pouze na zařízení od Applu. Podíl na trhu iOS je stále mírně pod hranicí 30 %, zatímco Android přesahuje 70 %. Když se více zamyslíme, tak sem tam najdeme nějaké konkurenty, ale to v podstatě nic pro oba operační systémy neznamená. Opravdový boj je stále jen mezi Androidem a iOS. Microsoft nám v minulosti nabídl třetí možnost s jeho Windows Phone, ale neuspěl. Nyní se Huawei snaží probít cestu s HarmonyOS, ale i to má základ na Androidu a je omezeno převážně na Čínu. Oproti Windows Phone je HarmonyOS dostupné i na hodinkách či reproduktorech, což mu výrazně pomáhá. Oboje jsou totiž oblasti, ve kterých se Huawei daří.

Jsme zvědaví na to, jak to bude v roce 2023 vypadat. Jestli bude řada iPhone 15 úspěšná, tak jako ta letošní, tak se může ještě hodně věcí změnit. Čím dále více lidí začíná systému iOS věřit.

Autor: Adam Vilkus

Zdroj: gizchina.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *