Google chystá revoluci. Připravuje nový prohlížeč pro iOS

Google
Autor fotografie: PhotoMIX-Company / Zdroj fotografie: Pixabay

Chrome je dobře známý jako prohlížeč společnosti Google pro mnoho různých operačních systémů. Kromě toho, že je to prohlížeč, jeho Chromium Engine pohání většinu dnešních webových prohlížečů, dokonce i Edge od Microsoftu.

Společnost zřejmě pracuje na alternativním prohlížeči pro blízkou budoucnost. Podle zprávy nyní vývojáři Chromu společnosti Google pracují na experimentálním webovém prohlížeči pro iOS. Problém? Zdá se, že tento prohlížeč by porušil omezení společnosti Apple.

Tento experimentální webový prohlížeč využívá Blink Engine společnosti Google. I kdyby se jej Google rozhodl umístit do App Store, pravděpodobně by neuspěl v procesu kontroly. Apple má pro aplikace, které jdou do App Store, přísná pravidla. Pokud jde o prohlížeče, musí tyto aplikace používat vlastní engine prohlížeče WebKit systému iOS. V důsledku toho se prohlížeče využívající Chromium v systémech MacOS nebo Windows liší od těch v systému iOS. Google Chrome v iOS používá WebKit společnosti Apple. Nakonec se většina prohlížečů podobá prohlížeči Safari.

Podle revizí kódu se pracuje na novém sestavení prohlížeče. Je v rané fázi a některé funkce v něm chybí. Google tvrdí, že aplikace je pouze „experimentální prototyp. Pomůže jim pochopit některé aspekty systému iOS“. V důsledku toho se testovací verze nikdy nedostane k uživatelům, protože vyhledávací gigant bude dodržovat pravidla společnosti Apple.

Google možná předvídá změny v iOS

Přesto je zajímavé, že Google v tuto chvíli vytváří alternativní prohlížeč. Právě nyní je Apple terčem několika vlád kvůli omezením App Store. V důsledku toho některé zvěsti poukazují na hluboké změny v systému iOS 17. Společnost by například musela otevřít iOS alternativním obchodům s aplikacemi a také umožnit uživatelům instalovat aplikace mimo App Store. Kromě toho je terčem kritiky také prohlížečový engine společnosti Apple. Nedávno zveřejnila administrativa Joe Bidena zprávu, která v tomto ohledu požaduje některé změny.

Možná, že Google právě zahájil práce v očekávání možných změn. Pokud iOS začne povolovat prohlížeče třetích stran s vlastním enginem, pak bude mít vyhledávací gigant připravenou novou variantu Chrome.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: gizchina.com

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hodnocení: 0

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *